Locatie

Premium WordPress ThemesDe locatie van Cafe Jardin staat ook bekend als de tuin van CC Belgica, gelegen naast het Huis Van Winckel met als adres Kerkstraat 28.

 

Historie

Leon Van Winckel liet in 1923 een herenhuis optrekken naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren) ter vervanging van de vernielde woning van industrieel Julien De Bruyn daterend van circa 1901-1902 in neoclassicistische stijl. Deze woning was gebouwd op de plaats van een vermoedelijk uit de 16de eeuw daterend pand, waar de laatste zusters van de afgeschafte abdij van Zwijveke van 1829 tot 1856 een onderkomen hadden gehad. Naar verluidt stammen uit die periode de nog bewaarde bijgebouwen in de tuin van de huidige woning.

De grote, mooie tuin herbergt ten westen een bakstenen paviljoen met fraaie blauw hardstenen poort met rocaillemotieven. Volgens de overlevering is dit gebouw een 19de-eeuws restant van de zusters van Zwijveke die op deze locatie tijdelijk een onderkomen hadden. Ten oosten treft men twee witgekalkte oostelijk georiƫnteerde bijgebouwen aan die door het personeel als bijkeuken en wooneenheid werden gebruikt. Het terras en de tuinaanleg met gedichte vijver dateren van de bouw van het woonhuis in de jaren 1930; het bomenbestand is wellicht ouder.

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields